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MOBILE FOOD FACILITIES (MFF) FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

1. What is a mobile food facility?   

A mobile food facility is any vehicle/cart used in conjunction with a commissary or 

other permanent food facility upon which food is sold or distributed on a retail 

level (California Retail Food Code, Section 113831).  
 

2. How do I obtain a permit for my mobile food facility?  

• Obtain a Mobile Food Facility Application. Applications are available online 

at smchealth.org/mobile-food or at the Environmental Health Services 

office located at 2000 Alameda de las Pulgas Suite 100, San Mateo, CA 

94403. 

• Complete the application and submit it along with the appropriate permit 

fee and any supplemental materials (e.g. food safety certificate, etc.). 

• Mobile Food Trucks/Trailers and occupied MFF must have a California 

State Housing and Community Development (HCD) Insignia. 

• Once our office has received all of the application materials and fees, an 

appointment for an inspection of the mobile food facility will be arranged. 

• During non-renewal season food truck inspections are held at the parking 

lot of 2000 Alameda de las Pulgas in San Mateo by appointment only. 
 

3. If I am fabricating a MFF, Do I need to submit plans?   

Yes. 

• “2” set of plans  

• “1” set of equipment specification sheets (cut sheets), equipment must be 

NSF/Commercial grade type approved. 

• Food Program Application available at smchealth.org/mobile-food. 

• Plan review fee (3 hr. equivalent). Fees available at smchealth.org/ehfees. 
 

4. Is the plan check fee the same as the health permit fee?   

No. The plan review fee is a separate fee. Once your MFF passes the final 

inspection, submit the appropriate MFF forms and follow FAQ #2. 
 

5. How long is my MFF permit valid?   

MFF permits are valid from February 1st until January 31st of each calendar year.  

The cost of a new permit is pro-rated, so that an operator applying for a new 

permit in August will only pay for the next 6 months, and then the MFF will fall 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

https://www.smchealth.org/mobile-food
https://www.smchealth.org/mobile-food
http://www.smchealth.org/ehfees
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into the regular permitting cycle during the renewal process in February. 

 

6. Am I able to operate my truck anywhere in San Mateo County with an 

annual permit?  

You may operate anywhere in San Mateo County, as long as you are operating 

in compliance with local zoning requirements. Contact your local municipality 

zoning or business licensing department, as each city or unincorporated 

community may have different regulations. You may also choose to operate 

under a permitted sponsor at a special event, such as a County Fair, Street Fair, 

Farmer's Market, or other sponsored event such as "Off-the-Grid". Event-type 

operations require approval from the event sponsor. 
 

7. Is my San Mateo County MFF Permit valid in other counties?  No – each 

county environmental health department issues their own permits. 
 

8. What is an HCD Insignia?   

 
 

An HCD insignia is issued by the California State Housing and Community 
Development Agency, which certifies that an enclosed mobile food facility meets 
California construction standards. Experienced builders typically ensure that a 
food truck is HCD certified before handing it over to the buyer.   

Please note that your truck must have an HCD insignia prior to being inspected 

and permitted by San Mateo County Environmental Health Services. If you cannot 

locate an HCD insignia on your truck, please contact the California State Housing 

and Community Development Agency. 

Contact Manufactured Housing at (916) 445-3338. For a small fee they will 

research their records to see if the mobile vehicle has ever been issued an 

insignia. They may provide you with a duplicate insignia. 

https://www.hcd.ca.gov/
https://www.hcd.ca.gov/


 
 
 
 
 

 

    Rev 1/5/23                                                                                                                       3 
 

Environmental Health Services  

Food Program 

2000 Alameda de las Pulgas, Suite #100  

San Mateo, CA 94403  

Phone: (650) 372-6200 | Fax: (650) 627-8244 

smchealth.org/food 

 

To request an inspection for a food truck, please contact the HCD Northern 

California Field Office at (916) 255-2501. Please note that additional information 

will be required. 

Northern Area Office 
9342 Tech Center Drive #550 

Sacramento, CA 95826 
(916) 255-2501 
HCD.CA.GOV 

 

9. I bought a used truck – how do I get it permitted?   

Follow the steps listed above in FAQ #2.  Please note that, regardless of when 

the truck was originally built and permitted, you will be required to bring it up to 

current health and safety code standards. For example, an existing 2-

compartment ware wash sink will need to be upgraded to a 3-compartment sink 

with dual integrated drain boards. Verify that the MFF truck has a valid HCD 

Insignia.  
 

10. Do I have to get a permit if I’m only operating at one community event?   

If you are only operating at a community event, you can apply for a Temporary 
Food Facility (TFF) permit. TFF permits are event-specific, so you must obtain a 
TFF permit for each community event you wish to participate in. 
 

11. Do I need a permit if I’m only operating on private property? 

You must have a valid health permit to sell or donate food (including beverages), 

regardless of whether you are on private or public property. 

 

12. My truck is in the shop – can I use someone else’s truck in the meantime? 

No - health permits are non-transferrable and are issued based on the VIN 
(vehicle identification number) and license plate you provided when your annual 
permit was issued. 
 

13. I sold my MFF but I’m still getting billed for the permit.  How do I fix this? 

If you no longer wish to operate your MFF, you must submit a Notification of Sale 
or Non-Operation of Mobile Food Facility form that can be found on 
smchealth.org/foodforms. Once you submit this paperwork, your permit will be 
inactivated and you will stop receiving bills for your annual permit. 
 
 
 
 

http://www.hcd.ca.gov/
http://www.smchealth.org/foodforms
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Please note the following: 

• If you submit a form stating that you will not be operating your MFF and 
you change your mind, you will be charged the full annual permit fee when 
you bring your truck in for inspection.   

• If you submit a form stating that you will not be operating your MFF and are 
found operating, a fee may be assessed of up to three times the cost of the 
annual permit, plus any associated administrative costs. 

 
14. Can I use a BBQ in conjunction with my MFF? 

No - barbecuing is allowed only on the same premises as, in reasonable 

proximity to, and in conjunction with, a permanent food facility approved for food 

preparation, a temporary food facility, or a stationary mobile food facility 

operating at a designated community event (California Retail Food Code, Section 

114143). 

 

15. Can I set up extra tables and shelves in conjunction with my MFF? 

No - all food that is sold or distributed to the public must be stored on the 

permitted mobile food facility. Table-top displays are only allowed at a temporary 

food event, swap meet, or certified farmer's market. 

 

16. Can I use my friend’s restaurant as my commissary? 

If you are applying to park and service your MFF at a facility that is not currently 

permitted as a commissary, you must apply for a Commercial 

Kitchen/Commissary Evaluation and pay the associated fee if applicable. An 

inspector will do an evaluation of the facility to determine if it can support the 

needs and requirements of your business in addition to the facility’s existing 

needs and requirements. If the inspector determines that the proposed facility 

can accommodate your business, you will be approved to use this location as 

your commissary. 

 

17. Do I have to park and service the truck at the same location where I make 

the food? 

No, you can use multiple locations to meet the needs and requirements of your 

MFF.  If you are using multiple locations, you must submit a commissary 

agreement for each location. Please note that if any of the facilities you are using 

are outside of San Mateo County, you must have the commissary form(s) signed 

by the health department that has jurisdiction of the facility. 
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18. Can I park my MFF at home? 

No - all mobile food facilities must be parked or stored at an approved 

commissary at the end of each operating day and whenever they are not in use. 

 

19. Can I store my MFF at a storage facility?  
See FAQ #17.  If you wish to store your MFF at a storage facility, or at any other 
location in San Mateo County that is not currently permitted as a commissary, 
you must request and pay for a Commercial Kitchen/Commissary Evaluation. 
 

20. I want to operate a concession stand at the county fair.  Do I need an MFF 

permit? 

No – you can apply for a Temporary Food Facility permit. The permit you are 

issued will only allow you to operate your concession stand at the San Mateo 

County Fair. 

 

21. I want to open a kiosk at the mall – do I need an MFF permit? 

Please submit plans so the plan check inspector can determine how to permit 

your specific business. Visit smchealth.org/food/plancheck for more information. 

 

22. Do I need mechanical refrigeration for my hot dog cart? 

You must have mechanical refrigeration if you are holding any items that require 

temperature control, such as extra hot dogs, diced tomatoes, cheese, etc.  Ice 

chests are no longer acceptable for cold storage of potentially hazardous foods. 

 

23. The truck I bought has a cold plate – can I use that in lieu of mechanical 

refrigeration? 

No – Current health and safety code standards require mechanical refrigeration 

in all refrigerators. 

 

24. Can I use temporary (i.e. magnetic) signs for my MFF? 

No. Signage is required on at least two sides of the exterior of the vehicle and 

must be permanently affixed. The business name must be at least 3 inches high 

and of a color contrasting with the vehicle/cart exterior. The address and 

telephone number of the owner/operator or commissary must be at least 1 inch 

high and of a color contrasting with the vehicle/cart exterior. All signage must be 

legible and clearly visible to consumers. 

 

http://www.smchealth.org/food/plancheck
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25. If a truck doesn’t have a permit and they’re selling on my property (ie, 

Facebook), can I be held liable? 

You are not liable for unpermitted trucks and/or carts that show up on your 

property; however, we do encourage you to contact this department with any 

concerns you may have about unpermitted food sales. Vendors who are selling 

food without a health permit are not inspected by this department, which 

increases the likelihood that your customers and/or employees may get sick from 

eating the food they are preparing and selling. 

 

26. I just had my truck built and it doesn’t have a license plate number yet – 

can I still get a permit? 

No.  You must have a license plate to get a permit. 

 

27. I already have a permit for one truck. Do I need a separate permit if I want 

to operate a second truck with the same menu? 

Yes. Every truck is considered a separate business and must have its own 

inspection and permit fees. The trucks may have the same names followed by a 

number as the identifier (e.g., Taco Truck #1 & Taco Truck #2). 

 

28. I have an annual permit and want to participate at a community event.  Do I 

need any additional permits or licenses? 

Your annual permit allows you to operate at community events. You will not need 

to obtain any additional permits or licenses. 

 

29. Do I need a permit to sell packaged food or beverages from my 
cart/vehicle? 
Yes. Every person who operates a mobile food facility must have a valid health 
permit. 
 

30. Who can I contact for more information? 
Please see list of contacts below. 
    
Bernardo Patino | bpatino@smcgov.org | (650) 339-0347 | (M-TH)       
 
Environmental Health Services Office | (650) 372-6200 | Ask for the Food 
supervisor or coverage for MFF 

 
 

mailto:bpatino@smcgov.org

