
 

POLICY 
 
January 26, 2017 
 
From: Gregory J. Smith, Supervisor, Water Protection & Land Use Programs 
 
SUBJECT: POLICY CLARIFYING REQUIREMENT TO CONNECT TO SANITARY 

SEWER RATHER THAN REPAIR EXISTING ONSITE WASTEWATER 
TREATMENT SYSTEM 

Subsequent to the January 2016 adoption of the County Onsite Wastewater Treatment System 
(OWTS) Ordinance, as well as the May 2016 update to the County’s Onsite Systems Manual 
(OSM), Environmental Health has been asked to clarify County ordinance and OSM language 
related to the requirement to connect to sanitary sewer upon failure of, or the need for a major 
repair to, an existing OWTS.  
 
Section 4.84.040 of County OWTS Ordinance states in part: 
On property where an OWTS exists, and which structures served by an OWTS are within two 
hundred (200) feet of an approved available sanitary sewer, connection to the available sanitary 
sewer will be required at the time of OWTS Failure or when replacement or addition to the 
OWTS is required or proposed, provided any necessary approval from the appropriate sewer 
authority and the San Mateo County Local Agency Formation Commission is first obtained. 
 
Section 1.O – Properties Near a Sanitary Sewer System, of the OSM states: 
On property where there is an existing OWTS and where the structures served by the OWTS are 
within two hundred (200) feet of an approved available sanitary sewer, connection to the 
sanitary sewer will be required when addition to the OWTS is required or proposed or a major 
repair is required or proposed, provided any necessary approval from the planning and building 
department of record, the appropriate sewer authority and the San Mateo County Local Agency 
Formation Commission is first obtained. 
 
Environmental Health has been asked to clarify that an exemption from these requirements can 
be granted under certain circumstances. It was the intent of the OWTS Ordinance and OSM to 
consider site-specific conditions that include, but are not limited to availability of sanitary 
sewer and cost of repair/replacement of the OWTS versus connection to sanitary sewer 
(State Water Resources Control Board OWTS Policy Section 9.4.9). Any request for exemption 
from OWTS Ordinance Section 4.84.040 requires a written request. All requests will be 
evaluated as part of the exemption process outlined in OWTS Ordinance Section 4.84.185. 
Environmental Health is required to evaluate exemptions with the purpose of ensuring that 
public and environmental health are appropriately protected, as mandated in State OWTS Policy. 
 
We encourage you to talk with Environmental Health staff if you have any 
questions about these requirements or this policy. It is our intent to include 
this clarifying language in the next update to the OSM. 
 


