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San Mateo County Behavioral Health & Recovery Services 

EXCHANGE of INFORMATION:  Guide for Sharing 
BHRS Policy 03-01, Attachment G added March 13, 2013 

 
The following guide is designed to assist staff members answer the question 

“May I share this client’s information with the Agency or Person who is asking?” 
 

 

SECTION I This section applies to all MH staff members (working in either an AOD  
or MH setting), including AOD staff working as part of a MH team within  
BHRS (i.e., billing under a MH treatment program). 

 

When asked for information about a client receiving MENTAL HEALTH services. 

For MH clients/programs: 
If you are asked to share 
PHI, other information, or 
to confirm if the person 

is a client, by or for 

May the Mental Health Provider release this client’s PHI, 
or talk with the requestor about the client, WITHOUT a 

signed Consent to Release Information? 

Treatment of shared client Yes, consent is not required for treatment providers. 

Payment – for mental health 

services 

Yes, consent is not required for information needed to pay for claimed 

services. 

Operations – QM, Audits Yes, consent is not required for operations such as QM, audits, approved 

research. 

AOD Agency providing 

treatment to client. 

Yes, may share with AOD agency. 

AOD Agency not providing 

treatment to client. 

No, may not share PHI but may provide general consultation. 

Attorney/DA No, may not share without Client Consent. (See BHRS Policy 96-14, 

Subpoenas…).  

Note:  If there is a Court Order or consent you may share but only after 

consultation with QM and/or County Counsel. 

Access Team or a treatment 

team from another county 

Yes, no consent is required to share client information with other treatment 

providers. 

Community Agency that is 

providing treatment to client. 

Yes, may share PHI without client consent. 

 

Community Agency that is not 

providing treatment 

No, client consent is required to share PHI because these are not treatment 

providers. 

Golden Gate Regional Center 

(GGRC) 

No, client consent is required to share PHI; GGRC is not a covered entity – 

i.e., is not a treatment provider. 

Housing Provider that is also a 

treatment provider 

Yes, may share PHI with treatment provider at a housing facility 

(Redwood House, Wally’s Place, etc.) or mental health providers located 

within shelter. 

Housing Provider, including 

B&C operator, that does not 

provide treatment 

No, client consent is required to share PHI with B&C Operator as well as 

with other general housing providers. 

HSA clinical staff No, client consent is required to share PHI. 



QI-Policies\03.01AttachG.ExchangeInfoGrid3.13  Page 2 of 4 

When asked for information about a client receiving MENTAL HEALTH services. 

For MH clients/programs: 
If you are asked to share 
PHI, other information, or 
to confirm if the person 

is a client, by or for 

May the Mental Health Provider release this client’s PHI, 
or talk with the requestor about the client, WITHOUT a 

signed Consent to Release Information? 

Jail Correctional/ 

JV Detention Correctional 

No, program staff not assigned to YSC may not share with correctional 

staff without client consent. 

Only YSC MH staff may share some information, however this is limited. 

At YSC, MH staff may share within established protocols. 

Jail Health/Juvenile Detention 

Health 

Yes, client consent is not required to share specific medication and 

treatment information with Medical/Mental Health Staff. 

Medical Provider/Hospital/ 

Primary Care 

Yes, client consent is not required to share clinical info about shared cases 

or during referral but Need-To-Know applies; for example, cardiologist 

may need to know medications prescribed but not client’s complete 

psychiatric history. 

Parole/Probation Officer No, client consent is required to share client information with officers. 

Pathways  No, client consent is required to share client information with court 

probation staff . 

Yes, MH staff may share information but only with Pathways staff. 

Police No, client consent is required to share PHI or other information when 

police make a general inquiry. 

Yes, no consent is required if BHRS staff requests a welfare check, reports 

a client who is missing, requests assistance with 5150 or makes an abuse 

report. That is, MH may share PHI without client consent only under 

safety-related circumstances listed in the Notice of Privacy Practices. 

SMART Team Yes, client consent is not required to share PHI for 5150 or welfare check. 

Social Security Administration No, client consent is required to share PHI; SSI is not a TPO covered 

entity. 

Social Services- HSA, DFCS No, if the parent is still the legal guardian, the parent’s consent is needed  

to share information with the court or social worker. 

Yes, if consent is given through the court but only after you request and 

receive documentation of the client’s legal status. 

Teachers, School counselors No, parent’s consent is required to share PHI or other information. 

 
 

SECTION II This section applies to all MH staff members (working in either an AOD  
or MH setting), including AOD staff working as part of a MH team within  
BHRS (i.e., billing under a MH treatment program). 
 

When asked for information about a client receiving care for 

CO-OCCURRING condition/s. 
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Regarding Co-Occurring 
Clients: 

IF you are asked to  

May the Mental Health Provider release this client’s PHI, or 
talk with the requestor about the client, WITHOUT a signed 

Consent to Release Information? 

Re-disclose AOD Treatment 

Information received from an 

AOD Treatment Provider 

No, Mental Health & AOD Staff may not re-disclose client information that 

was received from or shared by an AOD Provider covered under 42 CFR, 

Part 2 without the client’s signed Authorization/Consent. 

Re-disclose AOD Treatment 

Information shared by the Client 

to an MH Provider 

Yes, Mental Health Staff may re-disclose client information received 

directly from the client without the client’s signed Authorization/Consent. 

Share the Mental Health 

Diagnosis given by an MH team 

or agency provider, including a 

Substance Abuse Diagnosis  

Yes, this is part of the MH treatment. 

Share participation of an MH 

client in a substance abuse group 

within a mental health program  

Yes, this is part of the MH treatment. However, the treatment’s focus is 

primarily mental health, with the substance use always in the context of its 

relationship to the mental health diagnosis. 

 
 

 

SECTION III  This section applies to all AOD staff members working in an AOD  
program. 

 

When asked for information about a client receiving care for 

ALCOHOL & OTHER DRUGS condition/s. 

Regarding AOD Clients: 
IF you are asked to share 
PHI, other information, or 
to confirm if the person 

is a client, by or for 

May the AOD Provider Release this client’s PHI or talk with 
the requestor about the client WITHOUT signed Consent to 

Release Information? 

Treatment of shared client No, consent is required for treatment providers. 

Payment No, consent is required for information needed to pay for claimed services. 

Operations – QM, Audits, 

approved research 

Yes, consent is not required for QSO operations such as QM, audits, and 

approved research. 

QSO - Qualified Service 

Organization - BHRS 

administration (including the 

Call Center, MIS, QM and the 

eCC team.) 

Yes, client consent is not required; AOD may and should share a client’s 

PHI or other information on an “as needed” basis with any member of 

the QSO (per contract with BHRS). 

AOD Community Agency that is 

providing treatment to client. 

No, client consent is required to share PHI; AOD may listen to, or receive 

written information but may not share PHI without client consent. 

AOD Community Agency not 

providing treatment to client. 

No, client consent is required to share PHI or other information. 

Attorney/DA No, client consent is required to share PHI or other information. (See BHRS 

Policy 96-14, Subpoenas to Release Records.)  
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When asked for information about a client receiving care for 

ALCOHOL & OTHER DRUGS condition/s. 

Regarding AOD Clients: 
IF you are asked to share 
PHI, other information, or 
to confirm if the person 

is a client, by or for 

May the AOD Provider Release this client’s PHI or talk with 
the requestor about the client WITHOUT signed Consent to 

Release Information? 

Note:  IF there is a Court Order or consent you may share but only after 

consultation with QM and/or County Counsel. 

Call Center Team  

 

 

Yes, client consent is not required to share PHI with Call Center Staff at 

BHRS – The call center is part of the QSO stated in your contract with the 

county. 

Community Agency that is 

providing treatment to client. 

No, client consent is required to share PHI or other information. 

Community Agency that is not 

providing treatment 

No, client consent is required to share PHI or other information. 

GGRC No, client consent is required to share PHI; GGRC is not a covered entity. 

Housing Provider that is also a 

treatment provider 

No, client consent is required to share PHI or other information. 

Housing Provider, including 

B&C operator, that does not 

provide treatment 

No, client consent is required to share PHI or other information. 

HSA clinical staff No, client consent is required to share PHI or other information. 

Jail Correctional/ 

JV Detention Correctional 

No, client consent is required to share PHI or other information. 

Jail Health/Juvenile Detention 

Health 

No, generally client consent is required to share PHI or other information. 

Yes, only if the client is having a medical emergency. 

Yes, if the AOD staff is part of the “Assessment Team” at a correctional 

facility, they do not fall under 42 C.F.R and you may share as needed. 

Medical Provider/Hospital/ 

Primary Care Provider 

No, generally client consent is required to share PHI or other information. 

Yes, only if the client is having a medical emergency. 

Parole/Probation Officer No, client consent is required to share PHI or other information. 

Pathways  No, client consent is required to share PHI or other information. 

Police No, client consent is required to share PHI or other information. 

SMART Team No, generally client consent is required to share PHI or other information. 

Yes, only if the client is having a medical emergency. 

Social Security Administration No, client consent is required to share PHI; SSI is not a TPO covered entity. 

Social Services- HSA, DFCS No, if the parent is still the legal guardian, the parent’s consent is needed to 

share information with the court or social worker. 

Yes, if consent is given through the court but only after you request and 

receive documentation of the client’s legal status.  

Teachers, School counselors No, parent’s consent is required to share PHI or other information. 

 

NOTE:  Certain BHRS teams (ex., Juvenile Justice) may operate with partner agencies under 

specific permissive MOU’s. Consult with your supervisor when questions about disclosure arise. 

 


